Архів заходів

вторник, 24 марта 2020 г.

1946-1968

   Бібліотека займала невелику кімнату, площа якої 12 м2. Книжок на час відкриття було дуже - дуже мало, але люди, довідавшись про цей заклад культури, дарували книжки. Вони мріяли про велику дитячу бібліотеку, дбали про майбутнє дітей міста. Завідуючою бібліотекою була Савельєва Олена, бібліотекарем Зозуля О. І., прибиральницею Савельєва М. А.

   Розпочалась робота по створенню фонду. При запису до бібліотеки читач повинен був дати одну книжку. Бібліотекар проводила масову роботу: огляди літератури, ранки, бесіди. Працював літературний гурток. Передплачували деякі газети, журнали: «Правда», «Молодь України», «Павлоградська правда». 
       В 1949 році бібліотека отримала нове приміщення і вже мала змогу відкрити читальну залу, завідуючою якою була Кравченко М. С.

Бібліотекар Зозуля О. І., разом з читачами бібліотеки,  
проводить  в читальній залі обговорення книги 
Всеволжського И.Е.  «Зелена стріла
 
          Створювались каталоги (алфавітний та систематичний), тематичні картотеки «Юному техніку», «Про тварин» та інші. На 4 листопада 1951 р. бібліотека мала 19 250 екз. книг. Збільшилась передплата на газети і журнали (49 назв отримувала бібліотека). В ті часи багато уваги приділяли альбомам, наприклад: «Москва в дні Перемоги», «Мічурин», «Вселенная» та ін.
     На 1953 рік  фонд бібліотеки налічував по інвентарній книзі 22 123 екз. і вона  вже не тільки обслуговувала читачів, але й інформувала їх про нові надходження літератури. Покращилась і матеріальна база бібліотеки. Були  придбані  стелажі, стільці, доріжки, пилосос.
       Шарова А. Є. передала завідування Філатовій М. С. Потім в цьому ж 1953 році завідуючою дитячою бібліотеки стала Циркель Т. Л.
/Циркель Т. Л.  проводить бесіду біля   виставки/

     Все більше і більше дітей відвідувало бібліотеку.  
        В 1959 році бібліотека обслуговувала вже 3000 читачів. Необхідно було нове приміщення з читальною залою, з абонементами для малят і читачів старшого віку.
      60-ті роки ХХ століття характерні для бібліотеки удосконаленням її діяльності, розвитком структури. У 1968 році дитяча бібліотека переїздить в нове приміщення по вул. Леніна, 111. Його загальна площа складала 150 м2. Це дало можливість для відкриття нових відділів: обслуговування 1-3, 4-8 класів, читальної зали.  Впроваджувалися  нові форми роботи, працював клуб «Факел». Бібліотеку відвідувало вже 4100 читачів, книговидача налічувала 8200. Масові заходи проводились не тільки в стінах бібліотеки, але і в школах, дитячих садочках, палаці піонерів. 
          На масові заходи запрошували письменників, ветеранів війни, співробітників музею, взагалі цікавих людей.

Комментариев нет:

Отправить комментарий